WELKOM

U/JIJ BENT VAN HARTE WELKOM OP DEZE BLOG

WAAR IS DE GAVE VAN HET ONDERSCHEIDEN VAN GEESTEN?

WAAR IS DE GAVE VAN HET ONDERSCHEIDEN VAN GEESTEN?
Tekst: Sieberen Voordewind


Door de jaren heen staan in charismatische- pinkster- volle evangelie- en andere gemeente en (vrije)bedieningen de gaven van tongentaal (meestal zonder vertaling), profetie en genezingen centraal. De Bijbel leert ons dat er meerdere gaven en bedieningen aan de gemeente zijn gegeven. Zo mis ik bij de meeste gemeenten en bedieningen de "gave van het onderscheiden van geesten."

De Bijbel zegt in 1 Corinthiërs 12:10 (NBG1951): “…aan de een het onderscheiden (διαϰρίσεις, diakriseis (onderscheidingen/ beoordelingen) van geesten (πνευμάτων, pneumatōn)…”
In deze zin wordt in de Griekse Bijbel van Nestle en Aland (Novum Testamentum Graece) het meervoud gebruikt (διαϰρίσεις, diakriseis). Er staat geschreven: “…aan de een het onderscheiden (diakriseis (onderscheidingEN/ beoordelingEN) van geesten (pneumatōn)…”

De gave van het “onderscheiden van geesten” kan opgevat worden als een gave waardoor een boze geest of boze geesten ontmaskert kunnen worden bij mensen die gebonden zijn.

In Handelingen 16 was er een vrouw die een waarzeggende geest had. De Bijbel zegt: “Deze liep Paulus en ons achterna, luid roepende: Deze mensen zijn dienstknechten van de allerhoogste God, die u de weg tot behoudenis boodschappen. En dit deed zij vele dagen lang.” (:17 en 18 a, NBG1951). Het was waar dat deze vrouw riep: “Deze mensen zijn dienstknechten van de allerhoogste God, die u de weg tot behoudenis boodschappen.” Maar de woorden die deze vrouw sprak, kwamen van een “waarzeggende geest” (:16). En de Bijbel in Handelingen 16:18: “… Maar toen dit Paulus verdroot, wendde hij zich tot de geest en zeide: Ik gelast u in de naam van Jezus Christus van haar uit te gaan. En hij ging uit op datzelfde uur.” (NBG1951).

Toetsen van ware- en valse profeten is ook wat moet gebeuren! De Bijbel zegt in 1 Johannes 4:1 geschreven: “Geliefden, geloof niet elke geest, maar beproef de geesten of zij uit God zijn; want er zijn veel valse profeten in de wereld uitgegaan.” (HSV).

Vanuit de praktijk geef ik een paar voorbeelden.
Wat mensen wel of niet van de in Nederland bekende evangelist Jan Zijlstra vonden; hij kon heel goed onderscheiden waarmee hij te maken had. Ik geef een voorbeeld. In Utrecht zat eens tijdens een dinsdagavondsamenkomst, een echtpaar te huilen. Deze mensen waren niet zielig, maar heel gevaarlijk. Dat wist ik omdat een slachtoffer van hun mijn hulp inschakelde om samen naar de politie te gaan. Ik vond het fijn dat br. Zijlstra veel over hen geopenbaard kreeg. Maar wat ik vreemd vond, was, dat de naam van de man jarenlang elke maand in een landelijk blad stond en hij voor de pinksterbeweging werkzaam was, zonder dat ook iemand daar dat door had. Al die mensen, al die pinksterleiders, die beweerden met de Heilige Geest te leven, hadden nooit wat geopenbaard gekregen. En br. Zijlstra kreeg dat tijdens een dienst in een volle zaal direct geopenbaard.

Ik geef een ander voorbeeld. Een gebedsleider van een bekende organisatie bezocht een enkele keer een gebedsavond bij mij thuis. Iemand uit de groep en ik ervoeren bij die man telkens als we hem zagen, zo'n sterke onreine geest, dat we er misselijk van werden. Daarom namen we contact op het hoofdkantoor van de organisatie waar de man voor werkte en verzochten deze man niet meer te laten komen. Onbegrijpelijk genoeg, was er vanuit het hoofdkantoor onbegrip, terwijl Hij wel degelijk een onreine geest bij zich had. Dat bleek uiteindelijk ook zo te zijn, want een tijdje later werd hij door de politie opgepakt voor het maken van kinderporno.

En een ander voorbeeld wat ik wil aanhalen is, dat ik het onbegrijpelijk vindt, dat een veroordeelde pedofiel na zijn veroordeling gewoon weer kinderwerk mocht doen in een bekende charismatische stichting.
En het is onbegrijpelijk dat een veroordeelde pedofiel na vier echtscheidingen, nog steeds in bekende bladen en op bekende websites adverteert met het geven van pastoraat.
En het is onbegrijpelijk dat de meeste geestelijke leiders, die beweren met de Heilige Geest te wandelen, niet doorhebben als er mensen in de samenkomst komen die zich met occulte zaken bezighouden, zoals reiki, lichaamsuittredingen, spreken met overledenen, enzovoort.


En zo kan ik veel meer voorbeelden geven. Maar waar het om gaat is; Welke (geestvervulde) christen, leider, prediker, voorganger, oudste beschermt de kudde waarover hij gesteld is voor mensen die een verkeerde geest bij zich hebben en verkeerde bedoelingen hebben? Veel mensen willen op het podium staan en een gemeente leiden maar willen zij ook werkelijk doen wat de Bijbel zegt en de gemeente beschermen? Wie heeft in de gemeente/kerk werkelijk de gave van het onderscheiden van geesten? En dan heb ik het niet over mensenkennis, psychologie en mensen die als "wachter" zijn aangesteld en het niet doorhebben dat er dwaalleringen de gemeente binnenkomen.

O, het is waar dat de Heilige Geest beslist aan wie Hij welke gave geeft maar dat zijn niet alleen de gaven van genezingen, profetieën en tongentaal maar ook de "gave van het onderscheiden van geesten." Wie verlangt naar die onmisbare bovennatuurlijke gave van de Heilige Geest, die zeer dringend nodig is in elke christelijke gemeente/kerk.