WELKOM

U/JIJ BENT VAN HARTE WELKOM OP DEZE BLOG

SOMMIGEN BRENGEN SCHADE AAN DE EVANGELISCHE WERELD

SOMMIGEN BRENGEN SCHADE AAN DE EVANGELISCHE WERELD
Tekst: Sieberen Voordewind

Het klinkt erg vroom om misstanden in de zo mooie evangelische wereld met “de mantel der liefde” te bedekken. Maar juist daardoor is de kans groot dat misstanden doorgaan en er nog meer mensen innerlijk (ernstig) beschadigd raken. Ook door het niet eerlijk bekend maken van bewezen misstanden, zijn er mensen die in valkuilen trappen. De evangelische wereld is volgens mij een mooie wereld maar er zitten gemeenten bij die de naam “evangelisch” (ernstige) schade toebrengen.

Waar echt is, is ook nep. Wat waardevol is wordt door sommigen vervalst. Dat is in het natuurlijke leven zo, zoals bij geld en waardevolle documenten maar ook in het geestelijke leven. Mijn advies is daarom; ga naar een officiële landelijke erkende (wel of niet evangelische) gemeente. Daar kunnen ook misstanden voorkomen maar die worden voor zover ik op de hoogte ben, aan de kaak gesteld. En ja, het is begrijpelijk en moedig dat er mensen zijn die vanuit goede bedoelingen misstanden naar buiten brengen om anderen te beschermen.

Als je zeker weet dat iemand in een bepaalde gemeente innerlijk beschadigd kan raken, dan is het vanzelfsprekend om die gemeente niet aan te bevelen en misstanden met "de mantel der liefde" te bedekken. In 1 Korintiërs 13:7 staat over de liefde letterlijk: “Alles bedekt zij…” (NBG51) maar er staat in dit hoofdstuk ook geschreven: “... zij kwetst niemands gevoel... Zij is niet blijde over ongerechtigheid..." Bij misstanden worden mensen gekwetst en is er sprake van ongerechtigheid.

Er zijn mensen die van de evangelische wereld houden en mij vertellen hoe erg ze behandeld zijn en daardoor gekwetst, ja zelfs innerlijk verwond. Eén van de misstanden die ik terugkerend te horen krijg is, dat gescheiden mensen tijdens een dienst moesten staan en openlijk voor schut gezet zijn. Wat een impact heeft dit op slachtoffers, die al zoveel leed hebben meegemaakt. Voor hen is er geen bedekking met "de mantel der liefde" maar helaas nog meer pijn. Zo was een vrouw gescheiden vanwege (ernstige) mishandelingen en daarna publiekelijk als zondares vernederd. Dergelijke misstanden moeten stoppen!

De apostel die 1 Korintiërs 13 schreef, heeft volgens The Blessing Bijbel ook geschreven: “Nu schrijf ik u echter helemaal niet om te gaan met iemand die, al zegt hij een gelovige te zijn, er op seksueel gebied maar op losleeft, egoïstisch is… of anderen uitbuit. Met zo iemand moet u zelfs niet samen eten… Verwijder die slechte man uit uw midden!” (1 Korintiërs 5:11 en 13).

De apostel Paulus is radicaal, openlijk en eerlijk als het gaat om misstanden en misvattingen in gemeenten, die met name genoemd worden. Lees maar eens de brieven van Paulus. Hij schreef over partijschap, tweedracht, losbandigheid, hoogmoed, afgoderij, misbruik van het avondmaal, grove zonden in de gemeente en veel meer.

En wat betreft misstanden in deze tijd is het zo, dat zwijgen met vrome argumenten schadelijk kan zijn voor anderen. Neem als voorbeeld kindermisbruik. Zo is er een bekende grote gemeente/organisatie, die een door de rechter veroordeelde zedendelinquent zo maar weer in de bediening liet staan. De zonden werden bedekt door de geestelijke leiding maar wat vreselijk voor de kinderen die misbruikt waren. Die leiders waren en zijn hardleers en gevaarlijk bezig. Zij behoren als herders de schapen en lammetjes te beschermen. Zij behoren dat te doen met het Woord van God, Gods wijsheid, geestelijk inzicht en onderscheiding van geesten.

Dit laatste is ook dringend nodig, want wat te denken van een man die in Nederland leiding gaf binnen een gebedsbediening maar daarnaast kinderporno maakte. Ja, dan kan iemand wel "vroom" reageren en negeren maar gelukkig werd deze man door de politie opgepakt, door de aardse rechter veroordeeld en in een aarde cel beland. En wat te denken van een in verleden veroordeelde pedofiel die ook nog eens een paar huwelijken achter de rug heeft maar in de evangelische wereld geaccepteerd wordt om zich met pastoraat bezig te houden. Erg link.

En ja, het is waar dat we mensen moeten vergeven die hun zonden oprecht aan God hebben beleden en hun zonden niet meer gedenken maar (en ja, sorry dat het woordje "maar" volgt), het lijkt mij niet verstandig, dat bijvoorbeeld een door de rechter veroordeelde pedofiel kinderwerk gaat doen en pastoraat geeft aan kinderen. Een oudste die achter de schermen vrouwelijke dopelingen onzedelijk heeft betast, kan beter niet meer met een vrouw alleen te zijn. Anders is het uitlokken van problemen en dit kun je niet zomaar even op een vrome manier wegwimpelen, net als met andere misstanden. Je krijgt er anders meer misstanden door met alle gevolgen van dien.

Ik ontmoet nog steeds mensen die na jaren uit de evangelische wereld gestapt te zijn, nog steeds beginnen te huilen als ze het over die wereld hebben. Bij hen heeft de evangelische wereld helaas diepe wonden veroorzaakt.

Zo zei een bekende baptistendominee eens tegen mij, dat hij tijdens een dienst mensen herkent die uit een bepaalde plaatselijke evangelische gemeente komen. Hij vertelde mij dat deze mensen beginnen te trillen, zodra er een lied van opwekking wordt gezongen. Vreselijk! Misstanden bedekken met "de mantel der liefde" is "Nee!" zeggen tegen slachtoffers.

En wat te denken van een tiener die "pastorale hulp" kreeg in een gemeente en voor de aanvang van een dienst even stiekem naast mij kwam zitten en mij vertelde dat geprobeerd werd om haar de ouderlijke macht te ontzetten. Zij moest zelfs haar gewone poppen wegdoen omdat die van de duivel zouden zijn. Natuurlijk bedekte ik dit niet met "de mantel der liefde" en bracht direct na de dienst haar ouders op de hoogte. Gelukkig was het haar vader gelukt om haar dochter te redden uit de klauwen van deze zogenaamde lieve evangelische christenen.

Een opmerkelijke lezer zou dit alles een “incident” kunnen noemen maar als bepaalde misstanden zich herhaalt, regelmatig of zelfs vaak voorkomen, dan is er geen sprake meer van een incident. Herhaaldelijk stelen (zelfs door sommige wel en niet bekende (gast) predikers en anderen), liegen, bedriegen, manipuleren, mensen op slinkse wijze geld afhandig maken, kinderen misbruiken, (kinder)mishandeling, mensen naar beneden trappen met o.a. veroordelingen, christenen vals beschuldigen dat ze bezeten zijn, met woorden pijnigen, vernederen, enzovoort zijn geen incidenten!

Een belangrijke tekst voor de woorden en daden van geestelijke leiders is: “…wij hebben niemand verongelijkt, niemand te gronde gericht, van niemand voordeel getrokken.” (2 Korintiërs 7:2).

O, in dit artikel kan ik nog vele voorbeelden geven maar waar het om gaat is dat er niet meer slachtoffers vallen. Ik noem daarom ook geen namen van daders. Het gaat er mij om dat de lezers zich vasthouden aan Gods dierbaar Woord, zich laten leiden door Gods Geest, naar een officiële landelijke erkende gemeente gaan, en misstanden niet accepteren maar daar met de wijsheid van God mee omgaan. En als er een (bewezen) strafbaar feit gepleegd is, dan moet het vroom gepraat stoppen en is aangifte bij de politie noodzakelijk!

Ik hoop dat de lezers begrijpen dat ik op kom voor de slachtoffers. En daders hebben ook dringend hulp nodig i.p.v. hun fouten bedekken alsof er niets is gebeurd. Jezus Christus heeft gewezen op wolven in schaapskleding die een gemeente kunnen binnenkomen (Mattheüs 7:15 en verder) en slechte herders leiding geven (Johannes 10:11 en verder). Maar dit mogen geen redenen zijn om angst te hebben voor elke gemeente en naar geen enkele gemeente/kerk meer te gaan. De Here God heeft de gemeente lief (Efeziërs 5:25) en het is vanzelfsprekend en noodzakelijk dat christenen naar een gemeente gaan, voor zover de gezondheid dat toelaat. The Blessing Bijbel zegt in Hebreeën 10:25: “Wij moeten ook niet uit onze samenkomsten wegblijven. Sommigen maken daar een gewoonte van, maar dat is niet goed.”

De evangelische wereld is net als alle anderen binnen de christelijke wereld niet volmaakt. En we moeten met elkaar “het kind niet met het badwater weggooien” maar blijven bidden en streven naar de zuivere liefde van God en eenheid onder alle christenen.