WELKOM

U/JIJ BENT VAN HARTE WELKOM OP DEZE BLOG

HERKEN WAT WEL EN NIET VAN DE HEILIGE GEEST IS

HERKEN WAT WEL EN NIET VAN DE HEILIGE GEEST IS
Column: Sieberen Voordewind

Het is voorgevallen dat er mensen waren die tijdens een dienst op handen en knieën al blaffend als honden door de zaal gingen. Een zangleider sprak tijdens een dienst een “profetie” uit en met een schaar vernielde hij een kledingstuk van iemand anders. Tijdens een dienst stond iemand met een voet op een man die op de grond lag. Dit alles zou de Here Jezus nooit doen.

De Basis Bijbel zegt: "Lieve broeders en zusters, geloof niet zomaar iedereen. Ga bij iedereen na of zijn boodschap wel echt van God komt. Want er lopen heel veel bedriegers op de wereld rond." (1 Johannes 4:1). Om zichzelf en de gemeente van Jezus Christus, de kudde (Johannes 10:1-21) te beschermen is het noodzakelijk om te herkennen wat wel en niet van de Heilige Geest is (en daarmee ook: wat van de hemelse Vader en Jezus Christus is).

Het uitgangspunt om dit te herkennen zijn niet de gevoelens en meningen van mensen. Thomas a Kempis (Thomas van Kempen, ca 1380-1471) schreef hier over: "Eigen meningen, eigen gevoelens misleiden ons dikwijls, en geven slechts weinig inzicht... Wie hoort naar het Eeuwige Woord, hij maakt zich van velerlei 'mening' vrij." (De navolging van Christus, pag. 10, uitgave: Uitgeverij Het Spectrum- Antwerpen).

Om te herkennen wat wel en niet van Gods Geest is, en om na te gaan of een boodschap(per) wel of niet van God komt, is het belangrijk om de waarheid te kennen. In de Bijbel lezen we dat Pilatus eens aan Jezus Christus vroeg: "Wat is waarheid?" (Johannes 18:38, HSV). Thomas a Kempis schreef eens: "Waarheid moet worden gezocht in de heilige Schrift, geen welsprekende woorden. Heel de heilige Schrift behoort gelezen te worden in de geest waarin zij geschreven is." (De navolging van Christus, pag.14).


GEESTVERVOERING
Niet elke geestvervoering is het bewijs dat de Heilige Geest aanwezig is. In 1 Samuël 10 raakte Saul in geestvervoering door “de Geest des Heren.” Maar in 1 Koningen 18:29 lezen we dat Baälpriesters “in geestvervoering" raakten (NBG1951). Deze geestvervoering kwam niet van de Geest van God!

WONDEREN
In de Bijbel lezen we veel over wonderen maar niet elk "wonder" kwam en komt van de Levende God. In Exodus 7:10 (WV1970) lezen we, dat de staf door een wonderteken van God in een slang veranderde. Maar de Egyptische geleerden en tovenaars deden door hun toverkunsten hetzelfde. Deze tovenarij kwam niet van God, omdat Hij dit verboden heeft (Deuteronomium 18:10, 11). Om te laten zien dat Gods macht groter is dan tovenarij, at de staf van Aäron de andere slangen op. Niet elk "wonder" van de Levende God komt. Ik schrijf het woord: "wonder" tussen aanhalingstekens, omdat tovenarij op een wonder van God kan lijken maar het niet is. Echte wonderen komen van de Levende God, in de Naam van Jezus Christus, door de kracht van de Heilige Geest.

WAARZEGGERIJ
Profetie, profetieën en profeteren zijn niet hetzelfde als waarzeggerij. De Levende God veroordeelt waarzeggerij (Deuteronomium 1:10B, 12A). In Handelingen 10 lezen we dat een vrouw Paulus en anderen achterna liep en luidkeels riep: “Deze mensen zijn dienaren van de allerhoogste God; zij verkondigen u de weg tot redding.” Dit deed zij meerdere dagen. Zij sprak de waarheid maar niet vanuit de Heilige Geest geopenbaard maar vanuit een verkeerde geest. In de Naam van Jezus ontving deze vrouw bevrijding van een waarzeggende geest.

AANGEGREPEN
Als iemand aangegrepen/ aangeraakt is door een geest, dan is het belangrijk om te weten door welke geest. In 1 Samuël 10:6 en 10 lezen we dat Saul aangegrepen werd door de Geest van God (Willibrordvert. 1975). Maar een mens kan ook aangegrepen worden door een geest die niet van de Here God is. De Bijbel zegt in 1 Samuël 18:10A o.a.: "De volgende dag maakte een boze demon zich van Saul meester in zijn huis, en hij raakte buiten zichzelf." Omdat koning Saul het Woord van de levende God had verworpen, ging de Geest van God bij hem weg en werd hij regelmatig aangegrepen (Zie: NBG1951) door een boze geest.

WAANBEELDEN EN HALLUCINATIES
Wat ook niet het werk van de Heilige Geest is, is als mensen iets zeggen of doen vanuit waanbeelden en hallucinaties. De psychiater J.S. Reedijk schreef hierover in het boek Psychiatrie: "Alle mensen die aan extreme psychische belasting zijn blootgesteld, kunnen op een goed moment last krijgen van gewaarwordingen, beelden of geluiden, die alleen door henzelf worden beleefd... Hallucinaties zijn dus gewaarwordingen die op kunnen treden bij mensen die onder grote emotionele druk staan." (Psychiatrie, Pagina 58, 59, uitgave: De Tijdstroom, 1992, ISBN: 90-5189-141-5). Zo zijn er mensen die last hebben van waanbeleven (Uit eigen conclusies wordt een waan opgebouwd. Waanbeleven kan uitmonden in grootheidswaan), gevoelhallucinaties (Bijvoorbeeld voelen dat er iets in het lichaam beweegt, dat er niet is), gehoorhallucinaties (Iemand hoort bijvoorbeeld één of meerdere stemmen die er in het echt niet zijn), en gezichtshallucinaties (Het zien van dingen die anderen niet zien). De oorzaak van een hallucinatie kan ook medicatie zijn. "....u ziet, voelt of hoort dingen die er niet zijn (hallucinaties)." (https://www.geneesmiddeleninformatiebank.nl/ bijsluiters/h124010.pdf).

En er zijn ook mensen die in een accute psychose hallucineren. "Een psychose is een toestand waarbij iemand zijn grip op de realiteit kwijt is. Hij ziet of hoort soms dingen die er niet zijn (hallucinaties) en is overtuigd van bepaalde ideeën die niet kloppen (wanen)."

(https://www.umcutrecht.nl/nl/ziekte/psychose#:~:text=Een%20psychose%20is%20een%20toestand,die%20niet%20kloppen%20(wanen).

Iemand die iets zegt of doet vanuit een waanbeeld of hallucinatie, zegt of doet dat niet vanuit de Heilige Geest.

ZOMAAR WAT ZEGGEN
Er zijn ook mensen die zomaar wat zeggen. Een voorbeeld lezen we in Kolossenzen 2:18 en 19A: "Ze zijn overdreven nederig en proberen van alles in de geestelijke wereld te zien… Maar laat je niets wijsmaken! Want die mensen hebben gewoon een heleboel verbeelding en zijn trots. Maar ze zijn helemaal niet gehoorzaam aan het Hoofd: Jezus." Het gaat hier om dwaalleraren die beweren dat engelen bemiddelen tussen de Here God en de mensen, terwijl Jezus Christus de Weg naar God (Johannes 14:6) is en de Middelaar (1 Timotheüs 2:5). Maar zo zijn er ook mensen die doen alsof Gods Geest hun iets ingegeven heeft om door te geven aan anderen (Zie als voorbeeld: Jeremia 14:14). En net als wat er staat geschreven in Kolossenzen hoofdstuk 2, laten ze aan anderen een overdreven nederigheid zien. Deze mensen "proberen van alles in de geestelijke wereld te zien" en doen misschien ook alsof zij iets of alles gezien hebben in de geestelijke wereld maar het is niet waar. Hun woorden zijn niet geïnspireerd door de Heilige Geest. Het advies wat in Kolossenzen 2 gegeven wordt is: "Maar laat je niets wijsmaken!"

DE WAARHEID
Om te herkennen wat wel en niet van Gods Geest is, is het belangrijk om Gods Woord, de Waarheid (Psalm 119:160/ Johannes 17:17) te kennen (Zie: Hosea 4:6). Daarnaast leert de Bijbel ons hoe belangrijk het is om een geestelijke christen te zijn. The Blessing Bijbel zegt in 1 Korintiërs 2: “Maar iemand die niet gelovig is, de natuurlijke mens, heeft geen oog voor wat de Geest van God doet. Voor hem is dat allemaal onzin. Hij begrijpt er niets van, omdat het alleen geestelijk te doorzien is. Met de geestelijke mens is het anders. Die kan alles doorzien, maar kan zelf op zijn beurt niet door de natuurlijke mensen doorzien worden." En om geesten te kunnen onderscheiden is de gave van "onderscheiding van geesten" (1 Korintiërs 12:10, NBG1951) nodig. Herken wat wel en niet van de Heilige geest is om jezelf en de kerk te beschermen met de geestelijke wapenrusting (Efeziërs 6).

LINK CVANDAAG:

OF KLIK OP: