WELKOM

U/JIJ BENT VAN HARTE WELKOM OP DEZE BLOG

COLUMN: KERSTMIS EN KERSTFEEST

Column: KERSTMIS EN KERSTFEEST 
Column voor De Hoogevener door: Sieberen Voordewind 
23-12-2019

Het is bijna weer kerstfeest of zoals veelal door de Rooms-katholieken genoemd wordt: kerstmis. Een feest dat van oorsprong van de Germanen komt, die rond 21 december, het midwinterfeest of het winterzonnewendefeest (joelfeest) vierden. Tijdens dit feest werd het boze verjaagd en het licht begroet. In de vierde eeuw na Christus, zorgden bisschoppen van de vroege kerk en de tot het christendom bekeerde Romeinse keizer Constantijn de Grote ervoor, dat op 25 december het kerstmis gevierd zou worden. 

Het woord “Kerstmis” bestaat uit de twee woorden “Kerst” en “Mis.” Uit het woord “Christus” is het woord “Kerst” ontstaan en volgens het online woordenboek vandale.nl betekent het woord Kerstenen: “Tot het christendom (proberen te) brengen.” En het woord “Mis” verwijst naar de christelijke viering in Rooms-katholieke kerken. Het woord “Kerstmis” betekent dus: “Christus-mis.” De protestanten noemen het feest “Kerstfeest.”

Tijdens de kerstmis of het kerstfeest, wordt door vele gelovigen over de hele wereld, de natuurlijke geboorte van Jezus Christus gevierd. En al is de oorsprong van het feest niet christelijk; door de jaren heen maakten en maken nog steeds vele christenen van de gelegenheid gebruik om tijdens de kersttijd het evangelie te verspreiden. Daarbij wijzen ze op het ware Licht: Jezus Christus, die volgens Johannes 8:12 (NBG1951) eens gezegd heeft: “Ik ben het licht der wereld; wie Mij volgt, zal nimmer in de duisternis wandelen, maar hij zal het licht des levens hebben.”

Aan de andere kant zijn er ook vele mensen die kerstfeest vieren zonder daarbij stil te staan bij de geboorte van Christus. Het gaat hen meer om het gezellig samenzijn, de mooie versierde kerstboom, de heerlijke kerstmaaltijd en de kerstcadeautjes. Maar wat mensen ook denken over dit feest; er komt een einde aan de heerlijke kerstmaaltijd, de kaarsjes zullen doven, de versierde bomen worden opgeruimd, de lampen van de kerstdiensten gaan uit. Maar wie in de harten van de christenen blijft, is Christus. Hij kan het hele jaar door licht geven in de duisternis en innerlijke vrede in onrustige harten. Zo blijft het innerlijk toch feest...