WELKOM

U/JIJ BENT VAN HARTE WELKOM OP DEZE BLOG

SAKE TIGGELAAR VERRAST MET KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING 2018

SAKE TIGGELAAR VERRAST MET KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING
Tekst: Sieberen Voordewind en gemeente Hoogeveen
Foto's: Sieberen Voordewind
26 april 2018

Noordscheschut – Donderdag morgen werd de heer Sake Tichelaar uit Noordscheschut rond 11:05 in de kantine van de Jeu de Boules in zijn dorpje, blij verrast met een koninklijke onderscheiding. Hij dacht dat het ging om een busreis maar na lovende woorden en het opspelden van het lintje door Jan Steenbergen, mag de heer Tichelaar zich lid voelen in de Orde van Oranje.
De gegevens die ik van tevoren ontving namens gemeente Hoogeveen zijn:

“De heer Tichelaar was van 2001-1013 vrijwilliger bij het Museum De 5000 Morgen. Hij deed graag baliewerk en hielp met veel plezier in het museumcafé en bij het cateren van feestjes.

Vanaf 2012 tot heden is de heer Tichelaar diaken bij de Hervormde Gemeente De Brug Nieuweroord Noordscheschut. Hij was notulist en zette zich ten volle in voor nevenactiviteiten van de diaconie, zoals het gereedmaken van de Heilig Avondmaalstafel. Daarnaast is hij aanspreekpunt voor de kerkradio. Hij legt daarvoor ook vaak bezoekjes af bij gemeenteleden. Ook de reguliere taken om mee te draaien in de kerkelijke erediensten nam hij als dienstdoend diaken op zich.
Sinds 2016 is hij koster en prominent aanspreekpunt voor het knieperties bakken tijdens rommelmarkten en jaarmarktcommissies.

Vanaf 2014 tot heden is de heer Tichelaar betrokken bij de activiteitencommissie van het Christelijk Mannenkoor Hollandscheveld. Deze commissie organiseert activiteiten als paasbrood actie, fruitplukken in de polder, fruitverkoopactie, en knieperties verkoop tijdens verschillende jaarmarkten. De heer Tichelaar is actief in de voorbereiding en tijdens deze actie.

Van 2013 tot heden is de heer Tichelaar secretaris van de Protestants Christelijke Ouderenbond. Hij belegt vergaderingen, zoek en nodigt sprekers en gasten uit en notuleert.

Vanaf 2002 tot heden is de heer Tichelaar voorzitter, secretaris bij de Stichting Ouderenwerk Noordscheschut. Ook is hij groot animator om de senioren van Noordscheschut met regelmaat een leuk uitje, een gezellige maaltijd of een interessante lezing voor te schotelen. Hij is de drijvende kracht en verbinder van contacten tussen de ouderen. Onmisbaar voor de samenhorigheid en de gezelligheid.
Als voorzitter zit hij vergaderingen voor en woont ook de vergaderingen bij van SWW met alle buitendorpen. Als secretaris notuleert hij en regelt hij sprekers voor lezingen of gezellige middagen. Verder regelt hij muziekgroepen en alle persactiviteiten voor dorpskrant De Schutse Bengel en eventuele andere kranten. Daarnaast wordt door het bestuur alles klaargezet voor de activiteiten en zit het bestuur in de bediening.

Vanaf 2004 tot heden is de heer Tichelaar lid van de activiteitencommissie Hervormde Kerk Hollandscheveld. Vooral in december is de commissie actief met de taarten en knieperties actie.

De heer Tichelaar was van 2002-2009 vrijwilliger Informatie en Advies bij de Stichting Welzijnswerk Hoogeveen. Hij hield wekelijks spreekuur gericht op hulp bij het invullen van formulieren, specifiek belastingformulieren. Waar nodig werden er buiten het spreekuur om vervolgafspraken gemaakt.

Van 1980-2016 was de heer Tichelaar voorzitter van de siertuinvereniging “Het Schutblad” te Noordscheschut. In 2016 is de vereniging opgeheven. De heer Tichelaar had gaf leiding aan het bestuur en de ledenvergadering. Ook zorgde hij voor een goede taakverdeling binnen het bestuur.
Daarnaast was hij actief met o.a. tuinkeuringen van de tuinen van de leden van de vereniging. Hij keurde ook tuinen van de verenigingen buiten het dorp, zoals Elim, maar ook b.v. Amsterdam.
Voor scholen van het dorp organiseerde hij wedstrijden, o.a. het kweken van de langste zonnebloem. Vele jaren heeft hij aan huis potgrond en tuinaarde verkocht. Ook verhuurde hij de aanhangwagen, ladder en de verticuleermachine van de vereniging.

Van 2001-2008 was de heer Tichelaar voorzitter van de Jeu de Boules vereniging Boules Door. Op een familiedag ontstond het idee een Jeu de Boulesclub op te richten. Door de heer Tichelaar werd een oproep geplaatst in het plaatselijke dorpsblad De Schutse Bengel, waarna hij e.e.a. in werking zette. Hij voerde gesprekken met de gemeente over de plaats van de baan. Twee banen werden zo mede door hem aangelegd en de vereniging was een feit.
Ook was de heer Tichelaar betrokken bij het regelen van een onderkomen en de uitbreiding naar 10 banen. Ook bosschage en straatwerk werd aangelegd onder leiding van de heer Tichelaar. Verder regelde de heer Tichelaar ook toernooien.
In 2008 is de heer Tichelaar gestopt en erelid van de vereniging geworden. Door zijn toedoen is de vereniging tot op heden een mooie vereniging met 55 leden.

Van 2006-2009 was de heer Tichelaar medeoprichter van de vogelwerkgroep IVN. Hij was zeer betrokken en heeft een tijd gefungeerd als post- en mailadres.

Verder was de heer Tichelaar bestuurslid bij visvereniging Het Vette Baarsje, tot 2013 bestuurslid bij dorpshuis De Cirkel en tot 1991 beheerder via Alescon.
Hij deed van 2000-2008 vrijwillige thuiszorg bij ICARE. Ook was hij penningmeester van de DGO Drentse Gehandicaptenorganisatie. Daarnaast gaf hij veel cursussen en las veel, zodat hij goed bij de les bleef.”