WELKOM

U/JIJ BENT VAN HARTE WELKOM OP DEZE BLOG

ECHTPAAR JAGER KRIJGT KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING

ECHTPAAR JAGER KRIJGT KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING
Tekst: Sieberen Voordewind en gemeente Hoogeveen
Foto's: Sieberen Voordewind
26 april 2018

Bij binnenkomst in het MFC De Opsteker in Nieuwlande,
heerste er een gezellige sfeer met vriendelijke uitgenodigden voor de heer Roelof (roepnaam: Roel) en mevrouw Hermina Jager. 
Terwijl de aanwezige gasten aan het wachten waren op de twee hoofdgasten, genoten zij van een heerlijk kopje koffie met taart. De heer Jager kwam naar de locatie toe in de veronderstelling dat zijn vrouw een lintje kreeg en mevrouw Jager kwam in de veronderstelling dat meneer Jager een lintje zou krijgen. Bij binnenkomst kreeg het echtpaar een warm welkom van de aanwezigen, waaronder de burgemeester van Hoogeveen Karel Lohuis.
Na lovende woorden van de burgemeester over wat de heer Jager allemaal voor werkzaamheden in zijn leven verricht heeft, werd hem het welverdiende lintje, beter gezegd, de koninklijke onderscheiding opgeprikt. 
Vanaf dat moment mag hij zich met trots een Lid in de Orde van Oranje noemen. Daarna had de burgemeester een bos bloemen in zijn handen die voor mevrouw Jager- Kuiper zou zijn, omdat ook zij heel veel gedaan heeft voor anderen. Maar na de opsomming van haar vele werkzaamheden, sprak de burgemeester de grote verrassing uit dat ook zij een koninklijke onderscheiding kreeg. 
Ook zij mocht dus naar voren komen en kreeg het mooie lintje opgespeld, waarna beiden een bos bloemen kregen. Het echtpaar uit Nieuwlande dat Lid geworden is in de Orden van Oranje kijkt terug naar een bijzondere en onvergetelijke dag.
De gegevens van gemeente Hoogeveen die ik van te voren over de heer Jager ontving zijn:
"De heer Roelof Jager was van 1998-2014 een van de motoren binnen de Dorpsoverleggroep Nieuwlande. Deze werd samen met de gemeente Hoogeveen in het leven geroepen, om, na de gemeentelijke herindeling van 1998, te werken aan de nieuwe toekomst van het dorp Nieuwlande. Vanuit een situatie waarin Nieuwlande onderdeel uitmaakte van vijf gemeentes, was het een hele omschakeling om nu bij één gemeente te horen. De heer Jager heeft zich met veel positieve energie ingezet, en onder zijn bezielende leiding werden er een aantal werkgroepen in het leven geroepen. Een werkgroep openbare ruimte zorgde er bv. voor dat er op een aantal plekken in het dorp flink wat werd gedaan aan de openbare ruimte, waarbij de heer Jager steeds prominent aanwezig was als aanjager. 
De dorpsoverleggroep ontstond als gevolg van een dorps enquête, waarbij honderden gesprekken bij mensen thuis gemoeid waren en waar ruim 80% van de huishoudens aan deelnam. De heer Jager nam deel aan tientallen gesprekken.
Hij was ook aanjager van een aantal thema-werkgroepen en betrokken bij het plan om te komen tot een Multifunctioneel Centrum in Nieuwlande. 
De dorpsoverleggroep Nieuwlande mocht, mede dankzij de inzet van de heer Jager vele prijzen in ontvangst nemen, o.a. voor kern met pit van de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij (een schuilplaats in het dorpsbos), en van Vitaal Platteland (Nieuwlande Rondom). 

Van 2006 tot heden is de heer Jager voorzitter van de werkgroep Nieuwlande Rondom.
Vanuit de Dorpsoverleggroep had hij het plan opgevat om met een groep vrijwilligers wat te doen aan een verwaarloosd stuk bos bij Nieuwlande, om deze meer elan te geven. Het bos is inmiddels een echt dorpsbos geworden, waar men van heinde en verre graag naar toegaat om bv. een verjaardag of iets dergelijks te vieren.
De heer Jager is de coördinator van een grote groep vrijwilligers die wekelijks samen komen om de onderhoudswerkzaamheden in dit dorpsbos te doen. 
De heer Jager heeft zich zo al vele jaren ingezet om het dorpsbos weer “beleefbaar” te maken. Het doel was Dorpsommetjes maken en het verbeteren van de toegankelijkheid en beheer. Het Lunspattie was het eerste project. Er kwam subsidie voor Samen aan de Slag 2011-2013. En in de volgende jaren werden er nog vele plannen gemaakt en uitgevoerd voor alle leeftijden en alle inwoners, waarbij de heer Jager steeds grote nadruk legt op het sociaal-educatieve karakter. 
Hij organiseert samen met de werkgroep jaarlijks educatieve natuuractiviteiten voor (school) kinderen, zoals het ophangen van nestkastjes en het speuren naar waterbeestjes."

De gegevens van gemeente Hoogeveen die ik van te voren over de mevrouw Hermina (roepnaam: Erna)Jager- Kuiper ontving zijn:
"Mevrouw Jager-Kuiper is vanaf 1978 tot heden vrijwilliger en bestuurslid bij de Protestantse Evangelisatie Nieuwlande. Van 1978 t/m 1992 was ze zondagschoolleidster. Ook was ze penningmeester. Sinds 1985 is ze actief als pastoraal bezoeker bij leden en niet-leden van de kerk. 
Mevrouw Jager-Kuiper is al jaren betrokken bij de activiteiten rondom de Wereldgebedsdag. Ook heeft ze heeft catechisatie gegeven en bijbelgespreksgroepen geleid. 
Al voor ze werd gekozen in het bestuur van de Protestantse Evangelisatie van Nieuwlande was ze bezig met pastoraal werk. Ze heeft bij lief en leed vele bezoekjes afgelegd. 
In 2001 is mevrouw Jager-Kuiper officieel toegetreden tot het kerkbestuur. Ze werd in 2001 benoemd als ouderling. In 2004 is mevrouw Jager-Kuiper scriba geworden. Naast de administratieve taken verzorgt zij bij de verkiezingen de stembiljetten en het tellen van de stemmen, en leest zij het jaarverslag voor op de jaarvergadering. Zij stelt dit jaarverslag zelf op, waarvoor ze alles bijhoudt; geboortes, huwelijken / jubilea, overledenen, bijzondere diensten etc. 
Elke zaterdag verstuurt mevrouw Jager-Kuiper de nieuwsbrief van Hollandscheveld door naar de kerkenraadsleden. Ze bereidt elke zondag de verzamelde afkondigingen voor. 
Haar verdere taken zijn: Het kerstverhaal vertellen bij de kerstmaaltijd voor alle leden, het verzorgen van de dagopening bij een dagje uit en het leiden van een gespreksgroep voor twee seizoenen. 
Ook bezoekt ze regelmatig leden die ver buiten het dorp wonen, doet preeklezen als de voorganger verhinderd is, helpt bij rommelmarkt en jaarmarkt en houdt de lijst me bloemenbezorgers up-to-date. Ook nodigt ze 1x per jaar alle commissies uit voor een hoe-gaat-het gesprek. Ze regelt ouderbijeenkomsten en catechese. 

Van 1978-2010 heeft mevrouw Jager-Kuiper diverse functies bekleed bij de Christelijke Vrouwenvereniging De Passage, afdeling Nieuwlande-Geesbrug. 
Ze is sinds 1976 actief lid. Binnen het bestuur was ze secretaresse, notuliste en algemeen adjunct. Haar bestuursfuncties waren van 1978-1981, 1985-1988 en van 2000-2006. Van 1991-1997 maakte ze deel uit van het Provinciaal bestuur. Ze is ook diverse malen lid van het kerstcomitie geweest. 

Mevrouw Jager-Kuiper is een geboren handwerkster. Sinds 2007 is mevrouw Jager-Kuiper voorwerkster van de handwerkgroepen. Deze functie is de laatste jaren niet meer van de Passage. Ze heeft vanaf 2010 een eigen handwerkgroepje."